KJE KUPITI MED S SMGO
PRIJAVA NA e-NOVICE

Vpišite vaš e-mail naslov...

PRIJAVA

Panjski sistemi

Panjski sistemi

VRSTE PANJEV

Pri nas čebelarimo večinoma v teh tipskih panjih:

  • Alberti –Žnideršičevem panju  -  AŽ panju,
  • Nakladnem panju  -  LR panju in
  • Kirerjevem panju.


Pa še kakšna druga vrsta bi se našla. Vsem panjskim sistemom je skupno, da so razdeljeni v plodišče, ki je spodnji del panja in medišče – zgornji del panja. V plodišču je satje s hrano in zalego ter matica v njem zalega, v medišču pa je predvsem med in matica v njem naj nebi zalegala saj bi tako bila zalega na vseh satih in bi težko odvzemali med.
 
AŽ in LR panj imata med plodiščem in mediščem matično mrežico, ki preprečuje prehod matice v medišče ter njeno zaleganje tudi v njem. Matica zalega jajčeca samo spodaj, saj ji rešetka preprečuje prehod v gornji del panja, prav tako kot trotom. Tako lahko satje iz medišča vzamemo in stočimo med, nato pa ga vrnemo. V obeh panjih je satje postavljeno vzdolžno, kar imenujemo hladna stavba. Panji se v AŽ panju odpirajo od zadaj, satniki pa so videti kot listi, zato mu pravimo tudi listovni panj.

Kirerjev panj je slovenski izum. Nima matične mrežice in je panj, ki je najprijaznejši do čebel. Satniki v medišču v kasetah in so veliko širši (44mm) kot v AŽ in LR  panjih. Satje je zgrajeno na satnicah, ki imajo pločevinasto osnovo. Ker so satne celice globoke 20 mm, matica vanje ne more zalegati čeprav se lahko giblje tudi v medišču in ostane to satje deviško (vedno čisto) in ga ni treba zamenjevati. V teh panjih je satje postavljeno počez, kar imenujemo topla stavba.
 

 

Kirarjev čebelnjak in panj

 

PROSTORNOST ČEBELNJAKA

AŽ in Kirerjeve panje lahko zložimo v skladanico v posebni stavbi, ki jo imenujemo čebelnjak. Zato so primerni za našo deželo, saj porabimo malo prostora, čebele pa zaščitimo pred raznimi nevšečnostmi. V čebelnjaku tudi lahko shranimo vse potrebno orodje in čebelarske pripomočke in v njem delamo razna dela tudi ob slabem vremenu. LR panj  je samostoječi panj, ki ga sicer z dodajanjem naklad lahko nadgrajujemo in mu večamo prostornino, vendar ga ne postavljamo v čebelnjak. Zato rabi veliko prostora in je nezaščiten. Po svetu največ čebelarijo v nakladnih panjih, ki stojijo posamezno.

Za različne panje potrebujemo tudi nekaj opreme, ki pa se seveda zaradi različnih mer tudi razlikujejo. Čebelarji redko prehajajo z enega panjskega sistema na drugega, saj to pomeni dodatne stroške. Tudi pristopi in delo v njih se razlikuje.

 

Nakladni panj
 

logo   

Zadruga za razvoj čebelarstva z.o.o.
Plese 9a, Murska Sobota

 

Tel.: 02 125 45 87
Fax.: 02 125 45 88

 

info@slovenski-med.si
www.slovenski-med.si