KJE KUPITI MED S SMGO
PRIJAVA NA e-NOVICE

Vpišite vaš e-mail naslov...

PRIJAVA

Pečen Ptujski lük z maslom, medom in balzamičnim kisom

Sestavine:

  • 4 Ptujske lüke
  • 4 žlice masla
  • 3 žlice balzamičnega kisa
  • pol skodelice medu
  • šopek svežega timijana
  • sveže mleti črni poper
  • sol


 

PRIPRAVA
Pečico segrejemo na 200 °C. Na štedilnik pristavimo ponev, v kateri najprej raztopimo maslo in med, dodamo kis, timijan, sol in poper ter mešamo v majhni kozici na srednje močnem ognju. Zmes kuhamo približno minuto. Lüke olupimo in jih narežemo na polovice. Polovičke lüka damo na pekač, pokapamo z že kuhano zmesjo in pečemo približno eno uro, tako da je lük mehko pečen in rahlo karameliziran.

Priporočamo, da uporabite slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, ki ste ga kupili pri lokalnem čebelarju.

 


 

Evropska posebnost – Ptujski lűk z zaščiteno geografsko označbo
Že 200 let ga ročno pridelujejo in spletajo v vence. Je takšen, kot je bil nekoč. Njegov okus, ostrina in kakovost ga uvrščajo med izbrane evropske posebnosti.

 

Pridelan na Ptujskem polju, ročno pobran in očiščen
Na Ptujskem polju, kjer mu bogat in oster okus dajeta prodna tla ter suh veter, ki se vije po polju med vrhovi gričev Slovenskih goric in Haloz. Zgodnja pomlad, malo padavin in suha vroča poletja oblikujejo bogastvo kulinaričnega okusa Ptujskega lüka.

 

200 let tradicije pridelave
Ptujski lük se pobira, sortira in pakira ročno. Lükarji s Ptujskega polja so tradicijo triletne pridelave čebule ohranili vse do danes. Ptujski lük je pridelan iz avtohtone slovenske sorte Ptujska rdeča, na Ptujskem polju ga
pridelujejo že več kot 200 let.


Edinstveno dober
Ptujski lük ima visoko vsebnost sušine, vitaminov in mineralov, zato je edinstveno dober in je mojster vsake dobre kuhinje. Belo čebulno meso z vijolično rdečim nadihom in močnejšim vijoličnim robom daje jedem odličen okus. Ptujski lük je osnova vsake dobre jedi, primeren je za uporabo svež, pa tudi za skladiščenje. Pri kuhanju hitro razpade in ne porjavi. Iz njega nastane odličen golaž, do izraza pa pride tudi v svežih solatah.

 Zaščitena geografska označba

Ptujski lük je zaščiten kot zaščitena geografska označba. To pomeni, da prihaja iz predpisanega pridelovalnega območja, po katerem se imenuje in se na predpisan način prideluje, označuje in trži.
Pristnost Ptujskega lüka je zagotovljena s certifkatom in evropskim logotipom.

 

 

Program je financiran s prispevkom Evropske unije.

Vsebina te promocijske objave predstavlja le stališča avtorja in je v njegovi izključni odgovornosti. Evropska komisija ne prevzema nobene odgovornosti za uporabo informacij, ki jih vsebuje ta objava.

logo   

Zadruga za razvoj čebelarstva z.o.o.
Plese 9a, Murska Sobota

 

Tel.: 02 125 45 87
Fax.: 02 125 45 88

 

info@slovenski-med.si
www.slovenski-med.si