Testo: 50 dag moke (½ mehke in ½ ostre) 1 kavno žličko jedilne sode 8 dag masla ali margarine 19 dag medu 20 dag sladkorja v prahu 2 jajci 2 žlici kisle smetane sesekljana limonina lupina malo cimeta in mletih klinčkov Limonin led: sok 1 limone 15-20 dag sladkorja v prahu |
V večji posodi vmešamo jedilno sodo v moko. Na sredini naredimo jamico kamor damo zmehčano maslo, tekoči med in ostale sestavine. Testo hitro zgnetemo z mešalnikom.
Testo oblikujemo v kroglice, v velikosti oreha in jih polagamo na papir za peko. Preden oblikujemo kroglice, si roke navlažimo z vodo, da se testo ne sprijema nanje.
Medenjake zlato rumeno zapečemo na 140°C na 1. višini, če imamo ventilatorsko pečico, če pa nimamo ventilatorske pa na 160°C. Pečemo 19 min.
Hladne medenjake namažemo z limoninim ledom in za 10 min zapečemo/pogrejemo v pečici (brez uporabe ventilatorja) na 100°C.
Nasvet: če imamo kristaliziran med, segrejemo kozarec v topli vodi, ki ne sme biti višja od 40°C.
Recept: Nataša Postružnik
Tel.:
|