"Če bi čebela izginila z obličja sveta, ni več rastlin, ni več živali, ni več človeka."
|
SLOVENSKO NARAVNO BOGASTVO
Med je naše naravno bogastvo. Še posebej v Sloveniji, kjer proizvajamo edinstven slovenski med z geografsko označbo. Pestrost rastlinskega sveta v Sloveniji odseva v raznolikosti senzoričnih in mikroskopskih lastnosti Slovenskega medu z geografsko označbo. Slovenski med odlikuje posebna barva, okus, aroma in vonj.
Slovenski med z geografsko označbo je predvsem zelo varno živilo višje kakovosti. Čebelarji morajo slediti strogim nacionalnim in evropskim pravilom ter upoštevati posebne proizvodne postopke. Izpostavljeni so redni kontroli ustreznosti s strani uradnih neodvisnih organizacij.
OD CVETA DO MEDU
Med je v celoti proizvod čebel. Čebele nabirajo medičino, to je nektar in mano na rastlinah in jo prinašajo v panj. V panju jo predelujejo in hkrati zmanjšujejo vsebnost vode v njej. Tako nastane satje napolnjeno z medom. Ko je med dozorel ga čebelar s pomočjo točila iz satja pretoči v posode.
Niti čebelar niti kdorkoli drug ne more izboljšati prvinske kakovosti medu. Kot gotov proizvod med ne potrebuje nikakršnega dodatnega konzerviranja in ima ob ustreznem skladiščenju sorazmerno dolg rok uporabnosti.
Svež med je tekoč, stoječ in ohlajen pa se kristalizira, vendar se njegova sestava in vrednost ne spreminjata. Naravni čebelji med t.i. čisti med ne sme vsebovati nobenih dodatkov kot so voda ali druga (umetna) sladila.
Tel.:
|