Avtorica recepture je Nika Ahčin, študentka 1. Letnika VSGT Maribor
Kvašeni štruklji z orehi in medeno pomako
SESTAVINE za 5 oseb
Testo:
1,12 dl toplega mleka
12 g kvasa
250 g bele gladke moke (t500)
7 g krušnih drobtin
1/2 čajne žličke sončničnega olja
čajna žlička sladkorja
čajne žličke moke
ščep soli
ščep sladkorja
Nadev:
1/2 jajca
20 g masla
40 g mletih orehov
6-8 g sladkorja
Pomaka:
2 jušni žlici gozdnega medu
6 jušnih žlic vode
Okrasitev:
50 g grobo sesekljani orehi
0,5 dl soka pomaranče
cvetlični prah
žlica medu
listi mete
POSTOPEK PRIPRAVE:
Mleko pogrejemo do 40°C. Iz kvasa, žličke sladkorja in žličke moke pripravimo kvasec. Presejani moki primešamo mleko in kvasec, dobro pregnetemo in dodamo ščep soli in sladkorja ter malo olja. Vse sestavine dobro premešamo in zgnetemo v gladko in elastično testo. Testo naj pokrito s kuhinjsko krpo počiva najmanj 30 minut, da naraste.
Testo razvaljamo na pomokanem prtu na cca 0,5 cm debeline. Maslo stopimo na nizki temperaturi, zmešamo z jajcem ter premažemo čez celotno testo. Zmlete orehe zmešamo skupaj z sladkorjem in zmes potresemo enakomerno čez celotno testo, ki ga nato tesno zavijemo in pustimo počivati vsaj 20 minut.
Štruklje kuhamo nad parno kopeljo najmanj 30 minut. Skuhane štruklje razrežemo previdno, tako da pred vsako zarezano rezino zmočimo rezilo noža v visokem kozarcu vode. Med in vodo segrejemo v kozici in pomako razdelimo v skodelice.
V manjši ponvici segrejemo grobo sesekljane orehe, primešamo med in pomarančni sok ter pražimo do 2 minuti. Narezane štruklje serviramo posute s pripravljeno sekanico ob medeni pomaki.
Dober tek!
Tel.:
|