KJE KUPITI MED S SMGO
PRIJAVA NA e-NOVICE

Vpišite vaš e-mail naslov...

PRIJAVA

Vrste medu

Vrste medu

Ali veste, da:

  • se méd med seboj razlikuje glede na botanično in geografsko poreklo?
  • se med strdi ali kristalizira ¬to je naraven pojav, STRD?
  • se med ponovno utekočini, če ga znova segrejemo na max 40 C?
  • je med hidroskopičen, zato se hrani v zaprtih posodah?


Kristalizacija je naravni proces pravega, pristnega medu. Ko se med strdi in, če ga raje uživate tekočega, ga znova utekočinite tako, da kozarec oz posodo z medom postavite v toplo vodo, ogreto na 40 °C, za toliko časa, da se med znova utekočini.


KJE ČEBELE NABIRAJO MED?

Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo ločimo tudi glede na njegov izvor:

- cvetlični med ali med iz nektarja - pridobljen je iz nektarja cvetov.

  • Aroma cvetličnega medu se razlikuje od arome gozdnih medov.
  • Ima vonj in aromo cvetlice iz katere izhaja.
  • Okus je običajno slajši kot pri gozdnem medu.
  • Barva je običajno svetlejša kot pri gozdnih vrstah medu.
  • V cvetličnem medu je prisotno precej cvetnega prahu, na osnovi katerega tudi določimo vrsto medu z mikroskopsko analizo.

 

- med iz mane ali gozdni med - pridobljen je predvsem iz izločkov insektov na živih delih rastlin ali izločkov živih delov rastlin.

  • Mano izločajo jo žuželke (listne uši, kaparji, medeči škržat), ki se hranijo s floemskimi sokovi dreves. V njihovem prebavnem traktu pride do pretvorbe sladkorjev in beljakovin rastlinskega soka z encimi.
  • Organizem teh žuželk vsrka le majhen delež potrebnih snovi, predvsem sladkorjev (5-10%), preostanek pa ušica izbrizga na zadku v obliki sladke kapljice.
  • Medeno roso ali mano v obliki lepljivih kapljic najdemo na listih različnih dreves (jelke, smreke, macesna, hrasta, bora, kostanja, vrbe, bukve, lipe, javorja, jesena itd.
  • Od cvetličnega se razlikuje po gostoti (je bolj moten in temnejši) in sestavi.
  • Vonj je različen glede na vrsto mane.
  • V ustih se težko raztaplja.


Sorte slovenskega medu z zaščiteno geografsko označbo po botaničnem poreklu, ki ga pridelamo v Sloveniji so:

  • akacijev med
  • cvetlični med
  • smrekov med
  • hojev med
  • kostanjev med
  • gozdni med
  • lipov med
  • med oljne ogrščice.


V Sloveniji poznamo tudi  škržatov med, regratov, javorjev, češnjev, hrastov, ajdov in žajbljev med ter med oljne repice.


LASTNOSTI NAJPOGOSTEJŠIH VRST SLOVENSKEGA MEDU z zaščiteno geografsko označbo:

Akacijev med

  • tekoč, sladek in blage arome,
  • vodeno rumena do rahlo jantarna barva, ki je odvisna od kraja pridelave,
  • kristalizira se izredno počasi,
  • idealen namaz na belem kruhu, nepogrešljivo sladilo za kavo, čaj, kosmiče ipd.,
  • ureja prebavo, zmanjšuje izločanje želodčne kisline, regulira funkcijo želodca, pomaga pri zaustavljanju krvavitev, priporoča se za pomirjanje v stresnih situacijah in pri nespečnosti ter prehladu – posebno učinkovit je pri majhnih otrocih,
  • zaradi večjega deleža fruktoze kot glukoze, ga lahko pod zdravniškim nadzorom uporabljajo lažji sladkorni bolniki,
  • točimo ga maja in junija.


Cvetlični med

  • aromatičen, svetlo do zlato rjave barve, po aromi lahko predvidimo njegov izvor,
  • delna, nepravilna kristalizacija – pogosto nastanejo veliki kristali,
  • primeren kot namaz na kruhu in za pripravo lahkih mesnih jedi, solat, napitkov,
  • točimo ga od pomladi do jeseni,
  • je znano naravno zdravilo proti alergijam (posebno proti senenemu nahodu) in pri izčrpanosti organizma.


Smrekov med

  • temnorjave barve z rdečim odsevom,
  • balzamična aroma po mentolu, sladek okus spominja na zelišča,
  • običajno kristalizira počasi, včasih pa zelo hitro,
  • dobro se kombinira s črnimi vrstami kruha, uporabljamo ga lahko kot dodatek k mlečnim jedem in raznim omakam,
  • točimo ga v juniju,
  • priporočljivo ga je uživati pri slabokrvnosti, kašlju in bronhitisu.


Hojev med

  • temno rjave barve z zelenim odsevom,
  • aroma po smoli in žganju, sladek okus po mentolu in sladu,
  • kristalizira počasi, barva kristaliziranega medu pa je precej svetlejša od tekočega,
  • točimo ga v poletnih mesecih, včasih pa hoje medijo celo do konca septembra,
  • zdravilno deluje pri slabokrvnosti in  težavah s pljuči.


Gozdni med

  • svetlo do temno rjave barve,
  • močna aroma, okus pa sladek, poln, prijeten in običajno močan,
  • kristalizacija je srenja in navadno zajame vso količino,
  • uporabljamo ga s črnim kruhom, v skutnih jedeh, omakah in polivkah,
  • točimo ga v juliju in avgustu,
  • zdravilen pri vnetjih dihalnih poti in živčni napetosti,
  • priporočajo ga slabokrvnim ljudem.


Lipov med

  • svetlo rumene barve z zelenim odsevom,
  • značilna lipova aroma, okus pa močan, rahlo pekoč in dolgotrajen,
  • med iz nektarja kristalizira hitro, iz mane pa se kristalizacija dogaja počasi,
  • kristali so neenakomerno razporejeni in veliki,
  • točimo ga v juniju in juliju,
  • zaradi izrazitega antibakterijskega delovanje je odlično preventivno sredstvo,
  • uživamo ga pri prehladih, kašlju, angini in drugih vnetnih procesih, ranah, opeklinah, zvišani temperaturi, glavobolu, izgubi apetita,
  • priporočajo ga pri boleznih želodca, jeter in ledvic, spodbuja metabolizem in pomirja krče,
  • pospešuje potenje zato ni primeren za srčne bolnike.


Kostanjev med

  • poznan po ostri aromi, močnem in grenkem okusu  in  več odtenkih rjave barve,
  • grenčina medu izvira iz zrnc cvetnega prahu, ki jih je v tem medu veliko,
  • počasna kristalizacija, kristali so grobi, kar je posledica večje količine sadnega sladkorja - fruktoze
  • nepogrešljiva sestavina pri peki peciva, potic in medenjakov,
  • točimo ga v juniju in juliju,
  • pomaga pri bronhitisu, astmi in drugih dihalnih boleznih in pri žilnih boleznih, saj vpliva na krvni obtok, spodbuja apetit, pomaga pri boleznih prebavil, želodca, jeter, žolča, prostate in slabokrvnosti,
  • zaradi večjega deleža fruktoze kot glukoze, ga lahko pod zdravniškim nadzorom uporabljajo lažji sladkorni bolniki.
     

logo   


 

Tel.:
Fax.:

 


www.slovenski-med.si