Vrste medu
Ali veste, da:
-
se méd med seboj razlikuje glede na botanično in geografsko poreklo?
-
se med strdi ali kristalizira ¬to je naraven pojav, STRD?
-
se med ponovno utekočini, če ga znova segrejemo na max 40 C?
-
je med hidroskopičen, zato se hrani v zaprtih posodah?
Kristalizacija je naravni proces pravega, pristnega medu. Ko se med strdi in, če ga raje uživate tekočega, ga znova utekočinite tako, da kozarec oz posodo z medom postavite v toplo vodo, ogreto na 40 °C, za toliko časa, da se med znova utekočini.
KJE ČEBELE NABIRAJO MED?
Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo ločimo tudi glede na njegov izvor:
- cvetlični med ali med iz nektarja - pridobljen je iz nektarja cvetov.
-
Aroma cvetličnega medu se razlikuje od arome gozdnih medov.
-
Ima vonj in aromo cvetlice iz katere izhaja.
-
Okus je običajno slajši kot pri gozdnem medu.
-
Barva je običajno svetlejša kot pri gozdnih vrstah medu.
-
V cvetličnem medu je prisotno precej cvetnega prahu, na osnovi katerega tudi določimo vrsto medu z mikroskopsko analizo.
- med iz mane ali gozdni med - pridobljen je predvsem iz izločkov insektov na živih delih rastlin ali izločkov živih delov rastlin.
-
Mano izločajo jo žuželke (listne uši, kaparji, medeči škržat), ki se hranijo s floemskimi sokovi dreves. V njihovem prebavnem traktu pride do pretvorbe sladkorjev in beljakovin rastlinskega soka z encimi.
-
Organizem teh žuželk vsrka le majhen delež potrebnih snovi, predvsem sladkorjev (5-10%), preostanek pa ušica izbrizga na zadku v obliki sladke kapljice.
-
Medeno roso ali mano v obliki lepljivih kapljic najdemo na listih različnih dreves (jelke, smreke, macesna, hrasta, bora, kostanja, vrbe, bukve, lipe, javorja, jesena itd.
-
Od cvetličnega se razlikuje po gostoti (je bolj moten in temnejši) in sestavi.
-
Vonj je različen glede na vrsto mane.
-
V ustih se težko raztaplja.
Sorte slovenskega medu z zaščiteno geografsko označbo po botaničnem poreklu, ki ga pridelamo v Sloveniji so:
-
akacijev med
-
cvetlični med
-
smrekov med
-
hojev med
-
kostanjev med
-
gozdni med
-
lipov med
-
med oljne ogrščice.
V Sloveniji poznamo tudi škržatov med, regratov, javorjev, češnjev, hrastov, ajdov in žajbljev med ter med oljne repice.
LASTNOSTI NAJPOGOSTEJŠIH VRST SLOVENSKEGA MEDU z zaščiteno geografsko označbo:
Akacijev med
-
tekoč, sladek in blage arome,
-
vodeno rumena do rahlo jantarna barva, ki je odvisna od kraja pridelave,
-
kristalizira se izredno počasi,
-
idealen namaz na belem kruhu, nepogrešljivo sladilo za kavo, čaj, kosmiče ipd.,
-
ureja prebavo, zmanjšuje izločanje želodčne kisline, regulira funkcijo želodca, pomaga pri zaustavljanju krvavitev, priporoča se za pomirjanje v stresnih situacijah in pri nespečnosti ter prehladu – posebno učinkovit je pri majhnih otrocih,
-
zaradi večjega deleža fruktoze kot glukoze, ga lahko pod zdravniškim nadzorom uporabljajo lažji sladkorni bolniki,
-
točimo ga maja in junija.
Cvetlični med
-
aromatičen, svetlo do zlato rjave barve, po aromi lahko predvidimo njegov izvor,
-
delna, nepravilna kristalizacija – pogosto nastanejo veliki kristali,
-
primeren kot namaz na kruhu in za pripravo lahkih mesnih jedi, solat, napitkov,
-
točimo ga od pomladi do jeseni,
-
je znano naravno zdravilo proti alergijam (posebno proti senenemu nahodu) in pri izčrpanosti organizma.
Smrekov med
-
temnorjave barve z rdečim odsevom,
-
balzamična aroma po mentolu, sladek okus spominja na zelišča,
-
običajno kristalizira počasi, včasih pa zelo hitro,
-
dobro se kombinira s črnimi vrstami kruha, uporabljamo ga lahko kot dodatek k mlečnim jedem in raznim omakam,
-
točimo ga v juniju,
-
priporočljivo ga je uživati pri slabokrvnosti, kašlju in bronhitisu.
Hojev med
-
temno rjave barve z zelenim odsevom,
-
aroma po smoli in žganju, sladek okus po mentolu in sladu,
-
kristalizira počasi, barva kristaliziranega medu pa je precej svetlejša od tekočega,
-
točimo ga v poletnih mesecih, včasih pa hoje medijo celo do konca septembra,
-
zdravilno deluje pri slabokrvnosti in težavah s pljuči.
Gozdni med
-
svetlo do temno rjave barve,
-
močna aroma, okus pa sladek, poln, prijeten in običajno močan,
-
kristalizacija je srenja in navadno zajame vso količino,
-
uporabljamo ga s črnim kruhom, v skutnih jedeh, omakah in polivkah,
-
točimo ga v juliju in avgustu,
-
zdravilen pri vnetjih dihalnih poti in živčni napetosti,
-
priporočajo ga slabokrvnim ljudem.
Lipov med
-
svetlo rumene barve z zelenim odsevom,
-
značilna lipova aroma, okus pa močan, rahlo pekoč in dolgotrajen,
-
med iz nektarja kristalizira hitro, iz mane pa se kristalizacija dogaja počasi,
-
kristali so neenakomerno razporejeni in veliki,
-
točimo ga v juniju in juliju,
-
zaradi izrazitega antibakterijskega delovanje je odlično preventivno sredstvo,
-
uživamo ga pri prehladih, kašlju, angini in drugih vnetnih procesih, ranah, opeklinah, zvišani temperaturi, glavobolu, izgubi apetita,
-
priporočajo ga pri boleznih želodca, jeter in ledvic, spodbuja metabolizem in pomirja krče,
-
pospešuje potenje zato ni primeren za srčne bolnike.
Kostanjev med
-
poznan po ostri aromi, močnem in grenkem okusu in več odtenkih rjave barve,
-
grenčina medu izvira iz zrnc cvetnega prahu, ki jih je v tem medu veliko,
-
počasna kristalizacija, kristali so grobi, kar je posledica večje količine sadnega sladkorja - fruktoze
-
nepogrešljiva sestavina pri peki peciva, potic in medenjakov,
-
točimo ga v juniju in juliju,
-
pomaga pri bronhitisu, astmi in drugih dihalnih boleznih in pri žilnih boleznih, saj vpliva na krvni obtok, spodbuja apetit, pomaga pri boleznih prebavil, želodca, jeter, žolča, prostate in slabokrvnosti,
-
zaradi večjega deleža fruktoze kot glukoze, ga lahko pod zdravniškim nadzorom uporabljajo lažji sladkorni bolniki.