KJE KUPITI MED S SMGO
PRIJAVA NA e-NOVICE

Vpišite vaš e-mail naslov...

PRIJAVA

Certifikat SMGO

Certifikat SMGO

Čebelarji, ki pridobijo certifikat Slovenski med z geografsko označbo morajo dosegati kakovostne kriterije in značilnosti medu, upoštevati pogoje in načine pridelave, predelave in polnjenja, označevanja, trženja in izvajanja internega nadzora.

Ime Slovenski med ima lahko samo med, ki je pridelan in pripravljen za trg na geografskem območju in na način, ki sta določena v specifikaciji za Slovenski med. Ime Slovenski med lahko uporablja pridelovalec medu, ki zanj pridobi certifikat v skladu s predpisom, ki ureja postopke zaščite kmetijskih pridelkov oziroma živil.

 

Kako pridobiti certifikat SMGO?

Vsak čebelar lahko vstopi v sistem pridobitve certifikata za Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, vendar se mora najprej seznaniti z zahtevami oz. naročiti izvedbo presoje pri Čebelarski zvezi Slovenije. Le-ta pošlje na teren pooblaščenega čebelarskega preglednika, ki opravi presojo ustreznosti obrata namenjenega pridelavi medu.

Presoja obrata določa način čebelarjenja, zdravje čebel, krmljenje čebel, kakovost medu, trženje Slovenskega medu z zaščiteno geografsko označbo in vso potrebno dokumentacijo. V kolikor so vse pomanjkljivosti odpravljene, preglednik izda potrdilo pozitivne presoje, s katero pridobi čebelar pravico do koriščenja zaščitnih nalepk SMGO.

Vsak čebelar mora upoštevati Smernice dobrih higienskih navad v čebelarstvu, ki temeljijo na načelih sistema HACCP. Prav tako mora voditi Dnevnik veterinarskih posegov ter voditi ustrezno dokumentacijo o številu pridobitnih družin v sistemu SMGO, o premikih na paše, o količinah medu, sledljivosti, vzorčenju, senzorični oceni medu in označevanju.
 

Vsak čebelar lahko v vsakem panju pridobiva Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo - med s tradicijo, višje kakovosti in znanega porekla.

logo   

Zadruga za razvoj čebelarstva z.o.o.
Plese 9a, Murska Sobota

 

Tel.: 02 125 45 87
Fax.: 02 125 45 88

 

info@slovenski-med.si
www.slovenski-med.si