KJE KUPITI MED S SMGO
PRIJAVA NA e-NOVICE

Vpišite vaš e-mail naslov...

PRIJAVA

Apiterapija je alternativna metoda s katero si s čebeljimi pridelki posamično ali v medsebojnih kombinacijah z vitamini in aromatičnimi zelišči krepimo in ohranjamo zdravje.

Med ni zdravilo ampak je zelo pomembno prehransko dopolnilo z zdravilnimi lastnostmi.

Kako uporabljamo slovenski med z zaščiteno geografsko označbo?

Stoletja je bil med prvo sladilo na svetu in še danes velja za najbolj »idealno« naravno sladilo. Zaradi njegovih vrhunskih hranilnih lastnosti so med poimenovali hrana bogov.

Slovenski med z ZGO je popolnoma naraven proizvod iz območja, na katerem čebelarimo z avtohtono čebeljo raso – kranjsko čebelo. Med lahko uporabljamo v različne namene, dolgo znana je njegova uporaba iz ljudskega zdravilstva. Zadnje čase pa se vse bolj uveljavlja tudi v kulinariki. Ker vsebuje visoko vsebnost fruktoze, je slajši od sladkorja, zato ga v receptih s sladkorjem uporabljamo za tretjino manj. Da ohranimo njegove naravne sestavine, pa jedi z medom pripravljamo pri nižjih temperaturah. Najboljši za uživanje kot samostojna jed ali v različne kulinarične namene je ravno med iz domače okolice. Lokalno pridelana hrana ima kratko transportno pot in boljšo biološko vrednost.

 

Kristalizacija je popolnoma naraven pojav

Kristalizacija medu je naraven pojav in ne povzroča nobenih kemičnih sprememb medu ter ne vpliva na njegovo kakovost. Hitrost kristalizacije je odvisna od sladkorne sestave medu (razmerja med glukozo in fruktozo), količine vode v medu in temperature hranjenja.

Kristaliziran med utekočinimo v vodni kopeli. Paziti moramo le, da njegova temperatura ne preseže 35 °C, kot je temperatura čebel v panju. Med hranimo v suhem, hladnem in temnem prostoru.

logo   

Zadruga za razvoj čebelarstva z.o.o.
Plese 9a, Murska Sobota

 

Tel.: 02 125 45 87
Fax.: 02 125 45 88

 

info@slovenski-med.si
www.slovenski-med.si