KJE KUPITI MED S SMGO
PRIJAVA NA e-NOVICE

Vpišite vaš e-mail naslov...

PRIJAVA

DOBRODOŠLI NA SPLETNI ČEBELARSKI UČNI POTI

DOBRODOŠLI NA SPLETNI ČEBELARSKI UČNI POTI

DOBRODOŠLI NA SPLETNI ČEBELARSKI UČNI POTI

Sprehodite se z nami po čebelarski učni poti, kjer boste izvedeli vse o slovenskem medu z zaščiteno geografsko označbo, medenih užitkih in čebelarjenju. Poučne in zanimive vsebine vas bodo vodile vse od čebele do medu. Odkrili boste marsikatero zanimivost in spoznali, da brez čebel tudi življenje ni mogoče.

Simbol učne poti je navihana čebelica, ki vas bo popeljala v čudoviti svet čebel.

 

BREZ ČEBEL NI ŽIVLJENJA

Približno tretjina svetovnega pridelka hrane je rastlinskega izvora, ki so jih oprašile živali. Velik delež  pri opraševanju s svojim načrtnim zbiranjem peloda prispevajo čebele, kar pomeni, da so bistvene za preživetje narave in človeštva. Brez čebel ni opraševanja cvetov, ni plodov. Med je eden redkih prehrambnih izdelkov, ki ga ljudje uživamo nepredelanega.

Obstoj čebel je odvisen od človeka, obstoj človeštva pa od čebel. Neselektivno škropljenje poljščin s pesticidi zastruplja čebele neposredno ali s kontaminacijo vira hrane. Uporaba pesticidov je eden izmed najpogostejših vzrokov pomora čebeljih družin.

Če upoštevamo, da so čebele neposredno odgovorne za velik del svetovnega pridelka hrane, lahko izginjanje domačih čebel ob hkratnem izginjanju drugih opraševalcev privede do globalnih težav s preskrbo s hrano. V splošnem naj bi se škropljenje izvajalo zvečer, ko čebele niso aktivne. Vse čebele poleg kemikalij ogroža tudi izguba habitatov in sajenje monokultur, kar še povečuje odvisnost pridelka od domačih čebel.

V Sloveniji je poraba na leto na prebivalca 1 kg medu in 46 kg belega sladkorja.

 

Tematski sklopi spletne čebelarske učne poti:

logo   

Zadruga za razvoj čebelarstva z.o.o.
Plese 9a, Murska Sobota

 

Tel.: 02 125 45 87
Fax.: 02 125 45 88

 

info@slovenski-med.si
www.slovenski-med.si